Loading icon

Cea mai înaltă clădire din lume

Burj Khalifa, din arabă. „Turnul Khalifa” este cea mai înaltă clădire din lume - 828 m, iar cea mai multietajată - 163 de etaje, fără a număra 48 de etaje tehnice și subterane. Zgârie-nori are cea mai lungă turlă din lume - 180 m. Această clădire grandioasă este situată în Dubai (EAU).
De ce a fost numită
În timpul proiectării, grădinița a primit numele „Burj Dubai", care înseamnă „Turnul Dubai”. Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, care conducea emiratul Dubai la acea vreme, a numit turnul în onoarea președintelui Emiratelor Arabe Unite Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Pe 4 ianuarie 2010, în timpul ceremoniei de deschidere, a avut loc o redenumire oficială.
Proiect de construcție
Proiectul a fost proiectat de arhitectul american Adrian Smith. Clădirea a fost concepută ca un „oraș în interiorul orașului” - cu propriile sale zone de recreere, restaurante, magazine și terenuri de sport.
În timpul construcției, înălțimea acestei structuri grandioase a fost ținută secretă. Acest lucru a fost făcut pentru ca nimeni să nu poată proiecta clădirea mai sus. Prin urmare, au existat multe versiuni. La început s-a presupus că va fi o înălțime de 705 m, iar mai târziu - 940 m.
Construirea unei case gigantice
Turnul a fost construit de Samsung . Construcția unității a început în 2004. Pe șantier au angajat 12.000 de muncitori care construiau 2 etaje în fiecare săptămână. Costurile de construcție s-au ridicat la 1,5 miliarde de dolari.


S-a avut în vedere ca structura să reziste nu numai la sarcini grele, ci și la cele de temperatură, așa că a fost realizată o compoziție specială a amestecului de beton care poate rezista la temperaturi de până la +50 C. S-a efectuat lucrări de beton. noaptea, când temperatura aerului nu era ridicată și s-a amestecat gheață de beton. În total, s-au cheltuit 320 de mii de metri cubi. m. de beton și 60 de mii de tone de structuri metalice.
Cum arată clădirea
Turnul are o formă asimetrică pentru a se legăna mai puțin de vânt și seamănă cu o stalagmită. Suprafața exterioară a clădirii este de 75% sticlă și este egală cu 111,5 mii de metri pătrați. m. Pentru a reduce temperatura în incintă și a proteja de praf, au fost utilizate panouri de fațadă colorate. Este nevoie de trei luni pentru a spăla întreaga fațadă de sticlă.
Ce este în grădina înaltă din Dubai
În interiorul clădirii se află: un hotel, 900 de apartamente, spatii de birouri si centre comerciale. Două etaje sunt ocupate de complexe sportive și platforme de observare. Restaurantul Atmosphere este situat la etajul 122 și este cel mai înalt restaurant din lume.
În clădire se poate intra prin trei intrări diferite. Dispune de 57 de lifturi cu o viteza de pana la 10 m/s si 8 scari rulante. Întregul sistem de telecomunicații este situat chiar în vârful zgârie-norilor.

Fapte interesante
Pe teritoriul adiacent turnului se află un iaz artificial cu o suprafață de 12 hectare, o fântână muzicală. Peste 6,6 mii de dispozitive de lumină sunt folosite pentru iluminarea colorată a fântânii. Lungimea fântânii este de 275 m, iar înălțimea jeturilor ajunge la 150 de metri. În interiorul zgârie-norilor este instalat un sistem de aer condiționat și aromatizare. A fost dezvoltată o aromă unică, care este furnizată incintei datorită membranelor speciale prin grătare speciale din podea.